Navnet Keiserdalen

Navnet Keiserdalen


Hvordan har det seg at et sted midt i de mørke østfoldskogene har fått navnet Keiserdalen? 


Som nabo til Mørk gård, langt inni skogen, ligger en liten dal som har fått navet Keiserdalen. Dette navnet er det lett å dikte eventyr og sagn på. Vi vet ikke når navnet ble gitt dalen, men på midten av 1800-tallet var det mange som bodde i skogene her. Og med folk, var det også kyr som ble tatt med inn i Keiserdalen. Også på 1800-tallet kunne somrene være varme og rødkollene måtte lete etter vannkildene. En vannkilde som sjelden gikk tom, var et attraktivt  drikkested. Der fantes det også en mengde blodtørstige insekter som rødkollene fryktet. Derfor var det på det mest desperate at kuene søkte denne vannkilden i frodige Keiserdalen. Selv om desperasjonen etter drikke var stor, ble de plagsomme insektene uutholdelige i lengden - og rødkollene satte fart. Som folk ville sagt på den tiden, keiset de av gårde. Derfor ble den lille, lyse dalen midt i den mørke skogen hetende Keiserdalen. 


I skogene der orienteringsløpere fra hele verden skulle finne fram under VM i orientering i august 2019, er det ikke bare orienteringspostene som må ha fanget løpernes oppmerksomhet. I skogene venter mange insekter som er karakteristiske for dette området, som for eksempel kleggen og hjortlusa. Insektene har kanskje også bidratt til at løperne ssatte fart og kanskje keiset fra post til post - og kanskje også på avveie.  


Kommer du til Keiserdalen i dag, vil du kanskje ikke kjøpe denne forklaringen, men heller bli slått av den vakre og frodige dalen. Her finner du alle norske tresorter og også noen eksotiske og varmekjære trær og planter. Det er en lun og lys liten dal midt i Østfolds store skoger. Store og flotte roser fyller tunet i Keiserdalen. I perioden fra 50-tallet og ut på 80-tallet var engene fylt med roser som tidligere eier Kolbjørn Magnussen dyrket fram. Denne dalen blomstrer videre i dag med et nyåpnet snekkerverksted  som baserer virksomheten på lokale ressurser og kunnskap båret fram gjennom flere generasjoner i distriktet. Med ny virksomhet i den lille dalen, er også rødkollene på plass igjen - og vil kanskje  gi liv til historien om navnet Keiserdalen.