Byggeoppskrift for juletre

Byggeoppskrift for juletreDette er en oppskrift for å bygge ditt eget juletre. Du kan få kjøpt et byggesett for juletreet i verkstedet på Keiserdalen bruk. Dette inkluderer spiler (omtrentlig dimensjon er 2x2 cm) på til sammen minst 200 cm, rundstav med diameter 8 mm og oppskrift. Det er også mulig å bygge et juletre med egne materialer og også å følge oppskriften med litt fri fantasi. 


Her kan du laste ned byggeoppskriften og nedenfor kan du følge oppskriften med bilder.

Hvilke verktøy må du ha tilgjengelig?


  • Håndsag
  • Drill med 8 og 8,5 mm bor
  • Stemjern
  • Trelim (valgfritt)
  • Forslag til verktøy hvis du vil gjøre noe ekstra med treet: Pussepapir, spikkekniv, maling og penselEn oversikt over byggeprosessen - se detaljert beskrivelsen lengre ned


  1. Kapp de firkantene spilene
  2. Fell juletrefoten sammen (og lim hvis du vil)
  3. Bor hull i juletrefot, bor hull gjennom spilene (grenene) og opp i juletretoppen
  4. Sjekk om du må kappe rundstokk og sett sammen treet


1. Kapp de firkantete spilene


Det skal være rikelig med materialer i byggesettet så om du vil, kan du prøve å unngå kvist. Her er lengdene som skal kappes:


Juletrefot: To lengder på 14 cm

Juletretopp: En lengde på 4 cm

Øverste gren:  En lengde på 4 cm


Nedover øker de neste femten grenene gradvis i lengde. Du kan for eksempel kutte dem ca 8,5 mm lengre for hver gren. Da blir den nederst grenen ca 17 cm. (I vårt eksempel har vi sagd spilene rett av, men om du har lyst kan du sage grenene på skrå. Du kan også forme treet annerledes og for eksempel sage lengdene slik at treet får en innsving.)2. Fell juletrefoten sammen 


De to delene som skal bli til juletrefot, har du allerede kappet på 14 cm. Legg de to i kryss over hverandre slik at de møtes midt på. Trekk linjer der for de to delene krysser hverandre (se bilde).


Fell ut mellom disse to linjene. Dybden skal være halvpartene av tykkelsen på spilene. Utfellingen gjøres ved å sage på streken til du er halvveis gjennom og deretter ved å bruke stemjernet til å stemme ut mot sagsporet.

Nå kan de to delene legges i hverandre. Sjekk om de to passer sammen og gjør tilpasninger om det trengs. Lim disse sammen hvis du vil.


3. Bor hull


Først bor et hull midt i juletrefoten. Dette skal være på 8 mm slik at rundstaven sitter godt.

Resten kan bores med 8,5 mm. Først tar du juletreroppen og borer et hull opp i denne. Husk at denne skal være stående og skal tres ned på rundstaven til slutt.


Finn deretter midtpunktet på resten av spilene (grenene) og bor hull på midten.

4. Sjekk om du må kappe rundstaven og sett sammen treet


Nå kan du forsøke å sette rundstaven ned i juletrefoten og deretter tre på spilene (grenene) med det lengste først og deretter kortere og kortere. Til slutt setter du på toppen. Sjekk om du må kappe rundstaven eller bore et dypere hull i juletretoppen for at den skal passe.


Vil du gjøre noe mer med juletreet?


Da er det bare å slippe fantasien løs. En enkel ting å gjøre for å pynte det litt, er å pusse overflatene og å knekke kantene (avrunde litt på skarpe kanter). Om du vil, kan du spikke en spiss topp ut av tretoppen eller spikke litt på grenene. Du kan også lime sammen hele treet slik at det ikke kan tas fra hverandre igjen. Om du vil, kan du male treet og dekorere det videre.
God advent fra oss i Keiserdalen!