Navnet Keiserdalen

Navnet Keiserdalen


Hvordan har det seg at et sted midt i de mørke østfoldskogene har fått navnet Keiserdalen? 


På grensen til Mørk gård, langt inni skogen, ligger en liten dal som har fått navet Keiserdalen. Dette navnet er det lett å dikte eventyr på. Vi vet ikke når navnet ble gitt dalen, men på midten av 1800-tallet var det som mest av folk som levde i disse områdene. Og med folk, var det også kyr som ble tatt med inn i Keiserdalen. Også på 1800-tallet kunne somrene være varme og rødkollene måtte lete etter vannkildene. En vannkilde som sjelden gikk tom, var et attraktivt  drikkested. Der fantes det også en mengde blodtørstige insekter som rødkollene fryktet. Derfor var det på det mest desperate at kuene søkte denne vannkilden i frodige Keiserdalen. Selv om desperasjonen etter drikke var stor, ble de plagsomme insektene uutholdelige i lengden - og rødkollene satte fart. Som folk ville sagt på den tiden, keiset de av gårde.  


I skogene der orienteringsløpere fra hele verden skal finne veien i august 2019, er det ikke bare orienteringspostene som vil fange løpernes oppmerksomhet. I skogene venter mange insekter som er karakteristiske for dette området, som for eksempel kleggen og hjortlusa. insektene vil nok bidra til at løperne setter fart og kanskje vil keise fra post til post. Forhåpentligvis keiser de ikke på avveie.  


Kommer du til Keiserdalen i dag, vil du kanskje ikke kjøpe denne forklaringen, men heller bli slått av den vakre og frodige dalen. Her finner du alle norske tresorter og også noen eksotiske og varmekjære trær og planter. Store og flotte roser fyller tunet i Keiserdalen og stelles av den nå 94 år gamle Kolbjørn Magnussen. I perioden fra 50-tallet og ut på 80-tallet var engene fylt med roser som Magnussen dyrket fram. Denne dalen blomstrer videre i dag med et nyåpnet snekkerverksted  som baserer virksomheten på lokale ressurser og kunnskap båret fram gjennom flere generasjoner i distriktet. Med ny virksomhet i den lille dalen, er også rødkollene snart på plass igjen - og vil kanskje gjøre hevd på den gamle historien.
Her finner du oss

Keiserdalen Bruk

Keiserdalen 16, 1592 Våler i Østfold

sveina@keiserdalen.no

gina@keiserdalen.no

Følg oss gjerne på Facebook eller Instagram


Gör vad ditt hjärta lyster. Till det du har lust, har du lycka.


Carl von Linné